GRØSLANDSELVA KRAFTVERK OFFISIELT ÅPNET

«Med fornøyde grunneiere tilstede, åpnet ordføreren i Flå kommune Grøslandselva kraftverk»

Småkraft har realisert en over 90 år gammel grunneierdrøm i Grøslandselva. I begynnelsen var det planer om at Grøslandselva skulle forsyne hel Flå med strøm, planer som har vært vurdert i generasjoner. Endelig er kraftverket satt i drift, både kommune og grunneiere kan se fram til inntekter i årene som kommer. Med Kraftverket kjørende for fullt i vårsola er humøret på topp hos ordfører i Flå og grunneierne i Grøslandselva. Interessen lot ikke vente på seg og avisa Hallingdølen har skrevet en flott artikkel om prosjektet. Du kan lese artikkelen ved å trykke på bildet.

OED besøker Småkraft sin stand » dagane»

OED besøker Småkraft sin stand "dagane"

Halle Aslaksen, Terje Halleland, Liv Lønnum og Lars Haugom.

I forbindelse med Småkraft dagane er det alltid kjekt å utveksle ideer og tanker med Statsråden og sentrale politikere.

 

ENDELIG VM

En måneds oppkjøring

Vi er endelig på plass i VM-byen Östersund. Det snør, og dei fleste fans vi møter er norske, så det her lover bra. Eg har hatt en måneds fri frå World Cup sirkuset for å få optimal oppladning til VM. Eg visste at eg trengte 3 veker med masse god trening i Holmenkollen og Oslo-marka for å få den toppformen eg trenger for å ta medalje i VM. No står vi her, og eg kan fortelle at eg har aldri vært så godt forberedt til et mesterskap før, som eg er no.

Frå EM til VM

For to veker sia reiste eg til Minsk for å delta i EM. Målet var å få viktig konkurransetrening til VM, og  med 15 000 folk på tribunene fikk eg den settingen eg var på jakt etter. Mine beste løp for sesongen gjorde at eg fikk med meg to gull og ett sølv, og fikk samtidig bekrefta av VM-formen var i anmarsj. Den siste veka før vi kom hit har vi hatt treningssamling i Meråker, der vi har finpussa på skiteknikk og skyting. Det er lett og god stemning i laget, og vi er klare for å angripe og kjempe om medaljer. Og herrelaget har et klart mål med VM: Vi skal ha revansje på Sverige frå OL-stafetten i fjor. Ingenting hadde vel smakt bedre enn å slå dei på heimebane?

Heia Norge!

 

 

CONDENSED INTERIM REPORT

Condensed Interim Report - 01.07.2018 - 31.12.2018 SMÅKRAFT AS

Click on the picture to read the condensed interim report from Småkraft AS

 

 

PORTRETTINVERVJU: TARJEI BØ

PORTRETTINTERVJU: TARJEI BØ

Skrevet av: Petter Taule, doktorgradstipendiat i fysikk på Technische Universität München, på vegne av Småkraft AS

 

Tarjei Bø har vært i verdenstoppen i skiskyting over 10 år. Trettiåringen fra Stryn har totalt ni verdenscupseire, samt flere OL- og VM-medaljer. Jeg møter han under verdenscup-konkurransen i Ruhpolding i Sør-Tyskland, stedet som kalles «Skiskytingens Mekka».

Tarjei har en samarbeidsavtale med Småkraft AS, og svarer følgende på spørsmål om hva som interesserer han med småskala kraftproduksjon:

Først og fremst er vannkraft en næring som sannsynligvis vil bestå i lang tid fremover, og ikke minst en del av løsningen på klimautfordringene verden står overfor. I tillegg kommer jeg fra «bygda», og er ekstra interessert i næringer som kan bidra til å skape arbeidsplasser samt andre positive ringvirkninger for små plasser i Distrikts-Norge.

- Hva gjør du som avkobling fra skiskyting?

Under sesongen går tiden for det meste til reising og hvile når det ikke er konkurranse. Det er essensielt å restituere maksimalt mellom løpene, derfor blir det mye avslapping med TV-serier og filmer. Utenom sesongen treffer jeg familie og venner, siden jeg ikke får sett dem store deler av vinterhalvåret.

- Hvordan er det å være et forbilde/«kjendis»?

Jeg føler meg først og fremst veldig privilegert som som kan være et forbilde. Naturligvis medfører det at man må passe på å trå riktig til tider. Kanskje spesielt foran yngre fans. Alt i alt tenker jeg at det viktigste er at jeg er meg selv, så tror og håper jeg at jeg fremstår på en bra måte.

Å være kjent har blitt en del av min hverdag slik at jeg tenker lite over det – det oppleves på mange måter som helt normalt. Jeg kom gradvis inn i rollen, fra jeg var juniorløper til jeg slo igjennom på seniornivå, det tror jeg har gjort det enklere å takle kjendisstatusen enn dersom jeg hadde blitt kjent over natten.

- Hva motiverer deg?

Hovedmotivasjonen, utover at jeg har et stort konkurranseinstinkt, kommer av det å mestre aspekter og utfordringer innenfor skiskyting. Det finnes konstant forbedringspotensial i den idretten vi driver med: Vi skyter sjelden bare fulle hus eller har 100% klaff i løypa, dermed er det alltid noe å strekke seg etter. Det er ikke nødvendigvis det å stå på pallen eller motta premier som er høydepunktet man streber etter, men heller den fantastiske følelsen når man innser at det blir seier, om det er en kilometer før mål eller etter fotofinish.

- Hva har humor å si for deg?

Humor er veldig viktig for meg; jeg opplever det kanskje som en av mine sterke sider. Det er viktig å kunne legge bak seg dårlige resultater, og jeg synes jeg er  flink til å ta ting med et smil, for så å gå videre.

- Hvem er du i søskenflokken?

Jeg er midterst i en søskenflokk på fem, da må man kanskje både «fighte» litt oppover og nedover. I rekken av søsken var nok jeg den første med spesielt mye temperament og konkurranseinstinkt, og Johannes er nok litt samme typen. Jeg kommer fra en omsorgsfull familie, og det var heller aldri noe «pushing» fra foreldre for å trene eller prestere; motivasjonen og konkurranseinnstinktet til Johannes og meg kommer innenfra, noe jeg tror er viktig.

- og hvordan er det å bli tatt igjen og slått av lillebror?

Det kan fort oppleves som litt frustrerende når Johannes med få sekunder dytter deg ned på andreplass [Johannes vant foran Tarjei på sprinten i Ruhpolding 17.1., red.anm.]. Akkurat nå er Johannes verdens beste, og da har han typisk marginene på sin side også. Samtidig er det viktig å kunne se litt stort på det: Det er jo helt utrolig kult at vi som brødre kan ta dobbeltseier foran titusener av mennesker her på det som kanskje er skiskytingens største arena.

- Tilslutt: Hva vil du trekke frem som det verste/beste med skiskyttertilværelsen?

All reisingen er nok det verste, det å måtte leve i en koffert hele vinterhalvåret.

Det beste med skiskyttertilværelsen må være å kunne dra til steder som dette, hvor et hav av mennesker møter opp for å se og heie på oss. Å oppleve folkefesten og stemningen – rett og slett følelsen av å kunne være med på noe så populært.

 

SMÅKRAFT AVSLUTTER ÅRET MED Å TA OVER TO NYE KRAFTVERK

SMÅKRAFT AVSLUTTER ÅRET MED Å TA OVER TO NYE KRAFTVERK

Småkraft AS tok 14.desember over kraftverkene «Grytendal» i Bindal Kommune fra NGK Utbygging, og «Kvitåi» i Tinn Kommune fra Småkraft Utbygging. Kraftverkene er fullautomatiserte, fjernstyrte, og inngår i Småkraft sin standardiserte driftsplattform. Ingen har mer erfaring i drift av småkraftverk enn oss, og vår skalerbare modell er nøkkelen til at vi klarer å ta i mot ny produksjon til lavere kostnader enn noen andre, sier administrerende direktør i Småkraft Halle Aslaksen.

Kraftverkene har en installert effekt på 9 MW og en samlet årlig produksjon på 28 GWh. De reduserer årlige utslipp av klimagasser med 226 tonn CO2 ekvivalenter.

Småkraft AS er i dag Europas største operatør av småkraftverk med 106 kraftverk i drift og en samlet årlig portefølje på 1.1 TWh. Dette tilsvarer forbruket til rundt 68000 husstander

Selskapet har en uttalt ambisjon om å nå 2 TWh innen 2022. Dette vil skje gjennom utbygging av egne konsesjoner og oppkjøp i markedet. For å nå dette målet er vi avhengig av utbyggingsselskaper som viser evne til gjennomføring. NGK Utbygging og Småkraft Utbygging er selskaper med stor kompetanse innen bygging av småkraftverk, og vil være sentrale samarbeidspartnere i den veksten som kommer, sier Aslaksen.

Overtagelsene av kraftverkene avslutter et innholdsrikt år for oss. Vi har tatt over seks kraftverk med en samlet produksjon på 90 GWh, inngått flere nye kjøpsavtaler, utstedt vårt første grønne obligasjonslån, og utviklet selskapet i tråd med vår strategiske plan.

SMÅKRAFT WRAP UP THE YEAR BY TAKING OVER TWO NEW HYDROPOWER PLANTS

On December 14th Småkraft AS took over the power plants “Grytendal” in the municipality of Bindal from NGK Utbygging, and “Kvitåi” in the municipality of Tinn from Småkraft Utbygging. The power plants are fully automated, remotely controlled, and will be included in Småkraft’s standardized operational platform. No on has more experience than us when it comes to operating small-hydropower-plants, and our scalable model is key with regards to receiving new production at a lower cost than anyone else, says CEO of Småkraft Halle Aslaksen.

The plants have an installed power of 9 MW, and a total annual production of 28 GWh. They reduce annual emissions of greenhouse gases by 226 tons of CO2 equivalents.

Småkraft AS is today Europe’s largest operator of small-hydropower-plants, with 106 plants in operation and a total annual portfolio of 1,1 TWh. This is equivalent of 68000 households.

The company has an expressed ambition to reach 2 TWH by 2022. This will happen through construction of own concessions and acquisitions in the market place. To reach our goal we depend on construction companies that can deliver on target. NGK Utbygging and Småkraft Utbygging are companies with considerable expertise constructing small-hydropower-plants and they will be key strategic partners in the growth that is ahead of us, says Aslaksen.

The latest additions wrap up to an eventful year for Småkraft. In total six new power plants, and 90 GWh have been added, we have signed several new sales purchase agreements, placed our first green bond, and developed the company in line with our strategic plan.

 

SMÅKRAFT KJØPER KRAFTVERK I ULLSFJORD, NORDKRAFT SKAL BYGGE OG DRIFTE

Småkraft og Nordkraft har inngått en avtale der Småkraft kjøper kraftverkene Ritaelva og Sveingard i Tromsø kommune, og Nordkraft skal stå for utbygging og drift. Dette er et partnerskap som er vinn-vinn for begge parter.

Nordkraft har utviklet disse prosjektene over flere år, og skal nå stå for utbyggingen. Endelig konsesjon ble gitt i juni 2018. Etter planen skal kraftverkene settes i drift høsten 2020, og overleveres Småkraft AS i september 2021.

- Denne signeringen avslutter nok et begivenhetsrikt år for oss i Småkraft, sier administrerende direktør Halle Aslaksen. - Vi har en plan om å vokse med 300 GWh per år, så denne avtalen med Nordkraft er et godt bidrag for fremtidig vekst.

Vinn-vinn for begge parter

- Partnerskapet med Småkraft er noe vi ser frem til. Det er helt i linje med vår strategi, hvor andres kapital kombinert med vår kompetanse innen utvikling og drift, skaper vinn-vinn, sier Eirik Frantzen, administrerende direktør i Nordkraft AS.

Kraftverkene har installert effekt på hhv. 8,7 MW og 8,9 MW og har en forventet midlere produksjon på 47 GWh. Kraftverkene vil ligge vakkert plassert langs Ullsfjord i Tromsø Kommune.

- Sammen med salget har vi signert en energidriftsavtale, og vi er fornøyd med å kunne tilby effektiv drift også til Norges største småkraftselskap, sier han. Når kraftverkene er ferdigstilt vil Nordkraft ha driftsansvar for 29 kraftverk, med en totalproduksjon på 1,8TWh/år.

Samarbeid kan realisere flere fornybarprosjekter

- Nord-Norge er et viktig område for oss i Småkraft, hvor vi allerede har 21 kraftverk. I tillegg til Ritaelva og Sveingard har vi også signert to andre kraftverk i Nord-Norge og ser på flere andre konkrete prosjekter. Det finnes fremdeles mange gode småkraftprosjekter i Nord-Norge, som vi mener kan realiseres over de nærmeste årene. Vi håper at vår modell og godt samarbeid med nøkkelaktører kan være en viktig bidragsyter for å realisere gode fornybarprosjekter i nord, fortsetter Aslaksen.

- Vi har forhåpninger om at dette partnerskapet kan skape andre felles forretningsmuligheter, sier Frantzen.

- Vår forretningsmodell baserer seg på samarbeid med lokale krefter. Prosjektene vi er involvert i legger alltid igjen store verdier lokalt gjennom falleieutbetalinger til grunneiere, eiendomsskatt til kommunene og økonomiske ringvirkninger ved bruk av lokale entreprenører og leverandører, avslutter Aslaksen.

Kontakt:

Halle Aslaksen, adm. dir. Småkraft AS: halle.aslaksen@smaakraft.no +47 982 96 069
Eirik Frantzen, adm. dir. Nordkraft AS: eirik.frantzen@nordkraft.no +47 950 10 002

Småkraft AS

Småkraft AS eier 104 kraftverk over hele Norge med samlet midlere årsproduksjon på over 1,1 TWh. Småkraft sin modell baserer seg på samarbeid med lokale grunneiere for å realisere og forvalte fornybare ressurser. Grunneierne leier ut vannfallet til Småkraft i en tidsbegrenset periode og får utbetalt falleie i perioden. Småkraft samarbeider med over 600 grunneiere over hele Norge.

Nordkraft AS

Nordkraft er et energikonsern med fokus på utvikling, utbygging, produksjon og distribusjon av fornybar energi. I tillegg har konsernet eierandeler i kraftomsetning og andre energirelaterte virksomheter. Konseptet Energidrift innebærer at Nordkraft leder, drifter, vedlikeholder og forvalter kraftverkene. Noe som gjøres med over 100 års erfaring. Med det tilbys finansielle aktører, nettselskap, grunneiere og andre at Nordkraft kan ta ansvaret for den totale driften av deres kraftverk.

Konsernet eies av Narvik kommune (50,01 %), Jämtkraft AB (28 %), Hålogaland Kraft (16,6 %) og Troms Kraft AS (5,33 %).

 

MELA KRAFTVERK I SNÅSA OFFISIELT ÅPNET

Mela kraftverk er et vannkraftverk i Snåsa kommune i Trøndelag. Det utnytter et fall på 260 meter fra Movatnet. Installert effekt er 3,74 MW fra en peltonturbin. Årsproduksjon er ca 11,8 GWh. Kraftverket har inntaksdam i Movatnet, som kan reguleres 0,99 meter. Movatnet ligger 360 meter over havet. Vannveien har en samlet lengde på ca. 3100 meter med nedgravd rør. Kraftstasjon er plassert på kote 100 og er bygget i kjent Småkraft stil.