Tyskerne kjøper mer kraft på Vestlandet

 

 Det tyske investeringsfondet Aquila Capital kjøper enda mer kraft på Vestlandet, og overtar nå seks nye småkraftverk fra BKK.

Artikkel BT 24.04.2017  EINAR AARRE 24. april 2017 09:30

Bilde øverst: PÅ TYSKE HENDER: Osvatn småkraftverk på Osterøy. FOTO: JARLE HODNE

En rekke europeiske fond og utbyggere investerer nå i norsk småkraft, både ferdige kraftverk og konsesjonsgitte prosjekt som ikke er påbegynt. Aller størst er Aquila Capital som i dag er Europas største operatør på småkraftproduksjon. På Vestlandet er Aquila Capital også største eier av Midtfjellet Vindpark på Stord. Ett av vannkraftselskapene Aquila Capital har kjøpt opp er Småkraft AS i Bergen, som igjen driver rundt 50 lokale kraftverk og har enda flere under planlegging. 

Det er gjennom Småkraft tyskerne nå har kjøpt seks småkraftverk fra BKK. Avtalen med BKK gjelder kraftverkene Tøsse (Osterøy), Osvatn (Osterøy), Møllefossen (Osterøy), Måren (Høyanger), Tverrgjuvlo (Voss) og Takle (Gulen). Kraftverkene har en samlet produksjon på om lag 70 GWh, som tilsvarer forbruket i rundt 3500 husstander. - Vi har ambisjoner om sterk produksjonsvekst, og disse oppkjøpene er en del av denne vekststrategien, sier administrerende direktør i Småkraft AS Halle Aslaksen i en pressemelding. - Prosessen med BKK har vist at vi har eiere som ønsker og evner å inngå slike avtaler sammen med større industrielle partnere.

Begge parter har vist profesjonalitet ved forhandlingsbordet, heter det i pressemeldingen, Aslaksen. BKK er i ferd med å spisse sin virksomhet mot stor, regulert kraftproduksjon, og salget av seks småkraftverk er et ledd i denne strategien, ifølge pressemeldingen. BKK solgte også sin eierandel i Småkraft AS i 2015. Avtalen med Småkraft AS gir BKK rett til å kjøpe kraftverkene tilbake etter 60 år. Etter salget har BKK 28 kraftverk og en total produksjon på om lag 6,8 TWh.